Ode aan de psychische pioniers!

Pionier-deltavliegen

Gisteren vroeg iemand me hoe lastig het is om een patroon te doorbreken, waar je zo weinig grip op ervaart…

’s avonds zag ik opeens voor me, hoe we anno 2017 profiteren van eeuwen aan ervaringen. Voorheen ging je maandenlang 3 dagen per week op de sofa en ‘besprak je alles wat in je opkomt om dit te verwerken’. Freud tekende rond 1900 zo de eerste psychiatrische landschapskaarten. Het was dezelfde tijd dat met vliegkunst werd geĂ«xperimenteerd; met horten & stoten het kanaal over. Geen simpele en ongevaarlijke tocht.

Nu vliegen we in een dag de halve wereld over. Niet dat ons brein zo sterk evolueert; we houden flink wat oefening nodig om onze patronen aan te passen; Een psychische straalmotoren tempo vinden we waarschijnlijk pas als hersenelektrodes voor ons het werk doen. En toch wint de therapieland mijns inziens aan ‘tempo’.

Ik ben daarom heel dankbaar met de informatie die zoveel voorgangers hebben verzameld zowel in de oosterse als westerse filosofie. Het geeft een overkoepelend helder zicht op psychisch overleven en groei. Het psychologisch vakgebied verschuift steeds langzaam in zijn beeld en wordt met een integratie van ‘west en oosters denken’ zelfs wel lichter…Inmiddels kijkt de wetenschap  niet meer alleen naar ziekte, maar ook hoe groei werkt.

Oftewel… ‘het mag ook makkelijker’. Het mag simpeler, en meer in balans tussen wat niet en wel werkt. We hoeven niet meer alle oude pijn dagen lang te doorleven om het te verwerken; aankijken is voldoende. We hoeven ook niet meer maanden alleen in onze onbewuste problemen te wroeten; aandacht voor ons zelf en onze wensen is onmisbaar. Mogelijk duurt de weg even lang, maar deze mag wel steeds leuker en biedt sneller de ervaring van groei.

Zo liften we mee op de ‘technologische’ ontwikkelingen in de psychologie. Ik zie weer Uganda voor me, waar men nooit telefoonkabels heeft hoeven aanleggen. Men sprong direct in het nieuwe mobiele tijdperk. Ik vind het een voorrecht om in deze tijd te leven met de energetisch mogelijkheden, die ook de psychologie meer integreert. We kunnen met steeds meer lichtheid groeien, zonder uren op de sofa te vertoeven.

Maar er is wel een maar… Als we dit plezier ontdekken is wel het hek van de dam, en dan willen we nog meer groei en levensvrijheid.